Solenis kończy przejęcie Diversey za 4,6 mld USD.

Jul 05, 2023

Transakcja połączy dwóch liderów branży działających na sąsiadujących, ale również przenikających się rynkach.

WILMINGTON, Del. (Stany Zjednoczone) — firma Solenis, czołowy producent specjalistycznych środków chemicznych stosowanych w wodochłonnych branżach przemysłu sfinalizowała zapowiadane wcześniej przejęcie Diversey Holdings, Ltd. w formie transakcji pieniężnej według wartości przedsiębiorstwa wynoszącej około 4,6 miliarda USD, ze skutkiem od 5 lipca. Diversey jest czołowym dostawcą produktów i technologii w zakresie higieny, zapobiegania zakażeniom i czyszczenia.

Wraz z przejęciem firma Solenis poszerza swoją działalność na ponad 130 krajów, w których będzie prowadzić 71 zakładów produkcyjnych zatrudniających ponad 15 000 pracowników. Firma Solenis z siedzibą w Wilmington w stanie Delaware została przejęta przez Platinum Equity w 2021 roku. Bain Capital, większościowy akcjonariusz Diversey, w związku z transakcją zostanie mniejszościowym udziałowcem Solenis.

— Po fuzji Solenis stanie się bardziej zdywersyfikowaną firmą, działającą na znacznie większą skalę, o szerszym zasięgu globalnym, która będzie oferować kompleksowy pakiet rozwiązań spełniający wymagania klientów i rozwiązujący globalne problemy związane z gospodarką wodną, czyszczeniem i higieną na skalę światową — powiedział John Panchella, CEO, Solenis. „Razem mamy fundamenty, na których możemy nadal tworzyć silne reakcje z klientami, nowatorskie rozwiązania i usługi wartości dodanej, napędzając trajektorię agresywnego wzrostu Solenis. Dzięki nieustannemu wsparciu ze strony Platinum Equity jesteśmy pewni, że maksymalnie wykorzystamy obiecujące możliwości, które przed nami stoją”.

Panchella stwierdził, że dodanie linii produktów Diversey do czyszczenia i higieny pomoże stworzyć możliwości sprzedaży krzyżowej, dzięki którym Solenis będzie jeszcze cenniejszym partnerem dla swoich klientów. — Teraz mamy znacznie lepsze możliwości, aby pomagać naszym klientom w stawianiu czoła krytycznym wyzwaniom związanym ze zrównoważonym rozwojem, zmniejszać ich wpływ na środowisko i wspierać w tworzeniu czystszego, bezpieczniejszego świata — powiedział.

— To transformacyjna okazja, aby połączyć dwie innowacyjne firmy, z których każda od ponad 100 lat opracowuje rozwiązania dla najbardziej palących wyzwań na świecie — mówi prezydent Platinum Equity Jacob Kotzubei. „Dzięki połączonym siłom mają lepszą pozycję, aby przyspieszyć tempo rozwoju na wielu rynkach docelowych z wysokim potencjałem wzrostu”.

— Jesteśmy podekscytowani możliwością stworzenia większej, bardziej ekspansywnej platformy, która w przyszłości przyniesie firmie Solenis jeszcze więcej możliwości rozwoju — zarówno organicznego, jak i poprzez dodatkowe przejęcia — na rynkach podstawowych i sąsiednich — dodaje Nathan Eldridge, Platinum Equity Managing Director.

Doradcy

BofA Securities, Goldman Sachs i Piper Sandler pomogli w przeprowadzeniu transakcji jako doradcy finansowi Solenis. Gibson, Dunn & Crutcher LLP zapewnili obsługę prawną, a Willkie Farr & Gallagher LLP świadczyli doradztwo w zakresie finansowania zewnętrznego dla Platinum Equity i Solenis. BofA Securities i Goldman Sachs kierowali finansowaniem zewnętrznym związanym z przejęciem.

O firmie Solenis

Firma Solenis jest jednym z największych na świecie producentów specjalistycznych substancji chemicznych, której celem jest dostarczanie trwałych rozwiązań dla wodochłonnych branży przemysłu, w tym dla sektora konsumenckiego, przemysłowego, instytucjonalnego, spożywczego oraz dla sektora basenów i spa. Firma jest własnością Platinum Equity, a jej oferta obejmuje szeroką gamę substancji chemicznych do uzdatniania wody, wspomagaczy do przetwarzania, dodatków funkcjonalnych, środków czyszczących i dezynfekujących, a także najnowocześniejsze systemy monitorowania i kontroli. Technologie te są wykorzystywane przez klientów do zwiększenia wydajności operacyjnej, poprawy jakości produktów, ochrony zasobów zakładu, zminimalizowania wpływu na środowisko oraz tworzenia czystszych i bezpieczniejszych środowisk. Firma z siedzibą w Wilmington w stanie Delaware posiada 71 zakładów produkcyjnych rozmieszczonych strategicznie na całym świecie i zatrudnia zespół ponad 15 000 specjalistów w 130 krajach na sześciu kontynentach. Solenis jest zdobywcą amerykańskiej nagrody Best Managed Company 2023.

Aby uzyskać więcej informacji na temat Solenis, odwiedź stronę www.Solenis.com lub śledź nas w mediach społecznościowych.

O Platinum Equity

Założona w 1995 roku przez Toma Goresa Platinum Equity jest globalną firmą inwestycyjną, która zarządza aktywami o wartości około 36 mld USD i ma portfel około 50 spółek operacyjnych obsługujących klientów na całym świecie. Platinum Equity specjalizuje się w fuzjach, przejęciach i operacjach — w ramach opatentowanej strategii, którą nazywa M&A&O® — jako nabywca i operator spółek działających na wielu rynkach biznesowych, w tym w produkcji, dystrybucji, transporcie i logistyce, wynajmie sprzętu, usługach metalurgicznych, mediach i rozrywce, technologii, telekomunikacji i w innych branżach. W ciągu ostatnich 27 lat firma Platinum Equity dokonała ponad 350 przejęć.

DALSZYCH INFORMACJI UDZIELA:

Solenis